La Genealogia d'en Jan

 
Catasús  2

 

 Home

 Genealogia completa

 Branques familiars

 Escriu-nos

 

  Catasus 1

L'enllaç de les nostres branques Catasús materna (principal) i paterna (secundària) i localització geogràfica del cognom: 

La nostra branca principal CATASÚS, o sia, la materna, és la procedent del poble de EL PLA DEL PENEDÈS, situat a la comarca barcelonina de l’Alt Penedès, precisament a la plana o depresió central de la comarca que té per capital a Vilafranca del Penedès. El Pla té un terme municipal de 9,45 km2 i a 1994 comptava amb 964 habitants. L’església parroquial, romànica del s. XI-XII, està dedicada actualment a Santa Maria i Santa Magdalena, però pel que diuen els documents utilitzats a les nostres investigacions de la genealogia familiar, al menys durant el segle XIX, sols s’anomenava de Sta. Magdalena. Celebra la Festa Major l’últim diumenge de juliol, per Sants Abdon i Senén (popularment, “Nin i Non”). Això explica el perquè de que entre els Catasús de El Pla (de parentiu colateral amb els nostres) hi hagin hagut i inclús actualment n’hi hagi d’Abdons. En tot cas, dir que Sant Abdon és el patró dels hortolans i així no és extrany que a El Pla se’l tingui per copatró, doncs l’activitat principal dels seus habitants (i entre ells els Catasús) ha estat principalment l’agrícola (i derivadament, la vinícola, que ha fet i fa cèlebre al Penedès).
 No obstant, no sols a El Pla hi ha Catasús, doncs ja Mn. Alcover cita altres poblacions del Penedès on n’hi troba (Avinyonet, La Granada, Lavit, Olèrdola, Pacs), i hi afegeix Vilanova i la Geltrú al Garraf i Torroja (suposem, la del Priorat), i evidentment Barcelona Capital. A aquestes poblacions citades en el “Diccionari Català-Valencià-Balear”, hi hem d’afegir, sens dubte, Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia i també Sitges, al Garraf, on s’hi localitza una important branca dels Catasús, procedent de la comarca veïna del Penedès. I precisament a
SITGES hem trobat la branca CATASÚS per la nostra línea paterna. Doncs bé, ambdues branques materna (principal) i paterna (més secundària), deriven de branca única a SANT SEBASTIÀ DELS GORGS, TERME D’AVINYONET DEL PENEDÉS, ALT PENEDÈS, d’on eren els germans CATASÚS VIDAL, en JOSEP (que procedent de Sant Sebastià, en concret del llogarret de Llinda, i després d’enviudar de Maria Rossell de Vilafranca, es casà en segones núpcies a Sitges amb Maria Miravent vda. Pujol i s’hi establí, iniciant la branca sitgetana dels Catasús), i l' ANTON o el PAU, doncs sembla que un dels dos germans va ser el pare de SEBASTIÀ CATASÚS, primer Catasús que s’establí a El Pla del Penedès (en Sebastià Catasús s’hi casà a Juliol de 1787, amb Maria Fontanals, que n’era habitant) i així s'inicià la branca materna de Catasús procedents de dit poble.  Aclarir que els esmentats germans CATASÚS VIDAL, eren néts d' ANTON CATASÚS PERERA, primer Catasús que s’afincà a Sant Sebastià dels Gorgs, però procedent del veí Sant Sadurní d’Anoia, aleshores dit St. Sadurní de Subirats, i concretament de la casa familiar “Can Catassús” situada a les afores de St. Sadurní, i l’ANTON era a la vegada nét del Catasús gascó de Pariac (Paréac, avui) PERE CADASUS (PIERRE CARASSUS, en origen), primer afincat a terres del Penedès i molt possiblement a Catalunya.  Afegir, finalment, que de Catasús (mantenint l’accent o no) en podem trobar avui en dia als Estats Units, a l’Argentina, i també a Cuba i República Dominicana, i igualment, per exemple, a Filipines. Evidentment, tots ells són descendents dels que varen emigrar, procedents del Garraf i el Penedès, cap a Amèrica i cap a les Filipines, durant el segle XIX. Volem també fer especial esment, des d’aquí, de la tasca portada a terme des de fa anys per en MIQUEL FERRER i PUIG, casat amb ANNA CATASÚS, i ambdós de la branca Catasús de Sitges, que ve recopilant dades per tal d’arribar a poder confeccionar UN ARBRE GENEALÒGIC MUNDIAL DELS CATASÚS. Per a qualsevol aportació que podeu fer per enriquir la informació ja existent fins ara, i que ajudi a poder completar i entrellaçar les diverses branques Catasús, us preguem que contacteu bé amb nosaltres o bé amb en MIQUEL FERRER, al seu email miquelferrerp@hotmail.com Tota informació que ens pogueu facilitar, per més petita que sigui, serà molt benvinguda.

>> Cliqueu a sobre les fotografies per ampliar-les (A dalt a l'esquerra, Sta. Magdalena de El Pla del Penedès i a la dreta, Sitges; al mig, a l'esquerra, "Can Catassus" de St. Sadurní d'Anoia, i a la dreta, porta de l'església de St. Sebastià dels Gorgs, i a baix, a l'esquerra, l'església de St. Sebastià i part de les antigues dependències del Priorat)

>> A continuació podeu accedir a la pàgina dedicada a la nostra visita l'Agost del 2006 a PARIAC o avui PARÉAC (Hautes Pyrénées, França), d'on procedia el nostre avantpassat PERE CADASUS (PIERRE CARASSUS), el primer Catasús establert a terres del Penedès a finals del s. XVI, i després a la pagina que conté l'arbre genealògic complet de les branques paterna i materna dels nostres CATASÚS.

  Amunt

  Continuar